2018. március 14., szerda

Harisnya a 17. századból...

Decemberben több angol/amerikai kötős/történelmi ruha varrós fórumban is megosztották a holland, Leiden városában működő textilkutató központ felhívását, amiben egy kísérleti régészeti projektben egy 17. századi selyemharisnya rekonstrukcióját tervezték. Természetesen "ki-ha-én-nem" alapon azonnal e-mailt küldtem, mert mindenképp részt akartam venni ebben a programban.

Már előre látni lehetett, hogy nem lesz könnyű, már előre hajszálvékony selyemfonalat és varrótűnél is vékonyabb kötőtűket emlegettek...

Most, a márciusi (második) workshopot Carsticumban tartották, ahol ezeket a harisnyákat tárolják, és a résztvevők kisebb csoportokban meg is nézhették... Hihetetlen, különleges élmény volt.

A történet annyi, hogy a holland tengerpartoknál rengeteg hajó süllyedt el, a roncsok a mai napig vastag homokréteg alatt fekszenek. A terület védelem alatt áll, kutatni nem szabad, de időnként egy-egy erősebb széljárás, esetleg egy-egy új móló, vagy hasonló építmény miatt az ár-apály iránya megváltozik, és néhány dolog előbújik a homokos tengerfenékről. Így találták ennek a 17. század első feléből származó hajónak a roncsait és rakományának egy részét. A leletek között voltak lakberendezési textíliák, gyermek és férfi ruházati darabok, egy viszonylag jó állapotban levő női selyemruha és A HARISNYA.

Természetesen, hozzányúlni nem volt szabad, és vakuval sem fényképezhettünk, de nagyítókat kaptunk, és alaposan megnézhettük a harisnyát.
 Az első, ami szembe tűnik, a hihetetlenül finom fonal, az egyenletes kötéskép, és az apró kötéspróba.
A sarok és a lábfej megoldása különleges, még a rövidített sorok, és a kitchener stitch feltalálása előtti időből.


 A hatalmas sarokbetét miatt a harisnya ránézésre sokkal nagyobbnak tűnik, mint amilyen valójában.
 A boka fölött sima- fordított szemekből kialakított struktúra-minta alkotja a "clock"-ot, a díszítést.
 A sarok vonalát, és a zokni szárát hátul (a "varrásnál") apró cikk-cakk vonalú struktúra minta emeli ki.


 A felső szélen nincs sem bordás-mintás passzé, sem lustakötéses szegély, sima, visszapöndörödő szélt használtak.
 Ahogy korábban említettem a teljes harisnya valójában sokkal kisebb, könnyedebb, finomabb, karcsúbb, mint a részletes fotókról gondolnánk.




 Mesélek majd még az utazásról, a projektről is, de ezeket a felvételeket muszáj volt már most megmutatnom. Végezetül itt egy videó is.

Nincsenek megjegyzések: